Segítség a szövegszerkesztéshez

Miután létrehozta a virtuális gépet és belépett,

 1. A Húsvéti labor útmutatójának 7. pontja alapján állítsa be a karakterkódolást UTF8-ra és a színeket a "system colours" beállításra! Utóbbi azért fontos, mert bizonyos UNIX-os szövegszerkesztők a C++ nyelvhez szintaxiskiemelést alkalmaznak, ami az alapértelmezett színbeállításokkal nem elég kontrasztos.
 2. Szövegfájlok szerkesztéséhez több editor program is elérhető. Ezek közül kezdőknek az mcedit vagy a nano ajánlható. (A profik editora a vim, vagy az emacs.) Indításuk parancssorból:
  mcedit -c forrasfajl.cpp

  illetve

  nano forrasfajl.cpp
  mcedit nano
  mcedit nano

  Ha mcedit-ben a színek zavaróak, akkor fekete-fehérben így indítható el:

  mcedit -b forrasfajl.cpp

  Mindkét szerkesztőprogram a képernyő alsó sorába ír egy rövid segítséget. mcedit-ben a funkcióbillentyűkkel érjük el a főbb parancsokat: például kilépés F10-zel. nano-ban Ctrl-lal leütött billentyűkkel tehetjük meg ezt: például kilépés Ctrl+X-szel.

 3. Ha inkább a lokális gépen szeretne a kedvenc szövegszerkesztőjével szerkeszteni (pl. Notepad), akkor a távoli és a helyi gép között a fájlokat legegyszerűbben a WinSCP-vel, vagy virtuális gép webes kezelőfelületén keresztül másolhatja. A WinSCP elindítása után használja belépéshez ugyanazt a portot és jelszót, mint amit a PuTTY-val való belépéskor használt!

  a cloud.ik.bme.hu-n látható belépési adatok

  WinSCP login

 4. Célszerű a perzisztens tár használata, mert az itt levő adatok a virtuális gép megszűnése után is megmaradnak. Ennek csatolásához és tartalmának webes eléréséhez a 9. labor útmutatójának 9. és 10. pontja ad segítséget. Csatolás után a virtuális gépről a /store katalógusban érhető el a perzisztens tár. Ezért csatolás után, a munka megkezdése előtt a
  cd /store

  parancs kiadásával váltsunk át ebbe a könyvtárba, hogy itt jöjjenek létre az új fájlok. A perzisztens tár, ha csatolva van a virtuális gépen, akkor a helyi gépről nem csak a webes felületen, hanem WinSCP-vel is elérhető, a /store könyvtárba navigálva.

  WinSCP-vel lépjünk a /store könyvtárba!

Utolsó frissítés: 2017-05-02 12.11